Distansarbeta mera – transkribera i sängen

Secilia som är mellanchef på företaget har jag träffat två gånger. En anställd har jag aldrig träffat. Jag har träffat min redovisningskonsult tre gånger på 20 månader. En gång när jag började anlita henne, en gång för att “kolla läget” och en gång när hon skulle få behörigheter att hantera mitt bankkonto. De flesta av mina kunder har jag aldrig träffat.

Trots detta så fungerar det jättebra. Lösningen sitter bland annat i telefonsamtal, SMS, e-post, analog post och ett smart IT-system. Lösningen sitter också i att vi använder ovanstående på ett effektivt sätt och att vi vill att det ska fungera. När jag får mail av en kund eller anställd angående en pågående transkription så ska de veta att svaret är lika snabbt och bra svar, som om vi satt nära varandra i ett kontorslandskap.

Jämförelse med fysisk arbetsplats

Visst hade det varit trevligt att dela kontor med varandra, ställa in varsin matlåda i mikrovågsugnen och snacka skit i pausen. Men det kan också vara skönt att kunna jobba på valfria tider, kunna ligga halvnaken och transkribera i sängen och kanske hänga med sin sambo eller kompis i pausen. Det är smidigt att kunna bolla med sina kollegor digitalt, kunna uttrycka sin frustration över en svår transkription genom en statusuppdatering i vårt IT-system, eller att kunna ta med sig datorn och jobba på valfri plats.

I det stora kundprojekt som vi avslutar idag har detta fungerat väldigt bra. Det känns roligt.

Vi träffas fysiskt en gång per år för att ha lite trevligt och prata om transkribering tillsammans. Den träffen är förstås viktig på flera sätt.

/Oskar Jalkevik