Jobba hemifrån

Vår kollega Pelle Westlin bloggar om en vardag med distansarbete.

Jag har jobbat på Transkribering.nu sen i oktober 2018. Det är ett spännande, ibland krävande, och på många sätt flexibelt jobb som ständigt överraskar en med nya ämnen som ska transkriberas. Flexibiliteten är kanske det som utmärker jobbet mest, åtminstone när man berättar för bekanta om det. ”Åh, får du bestämma dina egna arbetstider?” ”Kan du jobba var som helst?” ”Kan du jobba på natten om du vill?” Många av mina bekanta blir såklart nyfikna på detta, då de antingen har fasta tider på ett kontor, eller jobbar med något annat sporadiskt men som ändå kräver att de är på en viss plats vid ett visst tillfälle.

Coronatider

Men under de här två veckorna i mars, med coronavirusets framfart, har arbete hemifrån blivit vardag och en ny verklighet för många att finna sig i. Därför så känns kanske det här blogginlägget extra aktuellt, och i det här blogginlägget så tänkte jag skriva lite grann om hur vardagen ser ut för mig som hemmaarbetande. I slutet delger jag också några av mina egna tips för att få hemmaarbete att flyta på bättre.

“Gå till jobbet”

I motsats till vad man kan tro ställer arbete hemifrån, i mitt fall, höga krav på punktlighet och koncentration. Inte punktlighet i att jag måste sitta vid datorn klockan 8.00, men att jag måste lägga upp arbetet under dagen så att jag har energi nog att klara av det. De få gånger jag har suttit uppe sent och jobbat har jag tenderat att vara tröttare och mindre fokuserad, så för mig är det viktigt att jobba tidigt på dagen och hitta en rutin i det. Det finns också något tillfredsställande med att se det här jobbet som ett ”vanligt jobb”, det vill säga att jag går upp tidigt, ”går till jobbet” (vilket är att gå ut i köket och sätta mig vid köksbordet) och jobba som vem som helst skulle göra på ett kontor. Detta ger mig en känsla av rutin och en tydlighet, att jag faktiskt är på jobbet, trots att jag är hemma. I slutet av dagen när jag är klar försöker jag lägga undan datorn från köksbordet och städa undan, så att miljön förändras och att jag i och med det får min hjärna att tro att jag har ”gått hem”.

Hitta omväxling

Att växla arbetsmiljö när man jobbar hemifrån är ju självfallet lättare än på de flesta arbetsplatser, och det är också något som har många fördelar. Just nu är jag inne i en period där jag, som sagt, sitter mycket vid köksbordet, på grund av den fina utsikten jag har just där. När jag tar korta pauser så kan jag titta ut över lekparken nedanför, höghusen några hundra meter bort och trädens lövverk som skiftar färg. När jag tröttnar på den, då går jag in i sovrummet och sätter mig vid skrivbordet, där jag har en lite skönare stol, och kanske har det som arbetsplats ett par dagar. Något som vissa gör, men som inte har passat mig särskilt väl, är att sitta någon annanstans än hemma, säg på ett bibliotek, ett café eller en lärosal. En av de viktigaste delarna med det här jobbet, som jag alltid håller hårt på, är sekretess. Jag får inte visa någon annan vad jag skriver om, vem som pratar eller något om vad intervjun handlar om, och detta kan skyddas helt och hållet när jag jobbar hemifrån. Om jag sitter på ett café eller ett bibliotek så måste jag så fort jag kommer dit skanna av rummet och se om det finns en bra plats mot en vägg, så att jag inte behöver oroa mig över detta. Om detta inte finns blir arbetet i princip omöjligt att utföra eftersom jag inte kan garantera att ingen läser vad jag skriver. Just på grund av detta, och även buller och hög ljudnivå så att man inte kan höra vad personerna på inspelningen säger, så stannar jag i princip alltid hemma och jobbar.

Flexibilitet

Man skulle kunna tro att det är tråkigt att bara jobba hemma, och absolut, ibland kan jag sakna att inte ha en kollega fysiskt på plats att prata med, eller att ha ett fikarum där man kan ta en femminuterspaus, men för att knyta ihop säcken så har jag det redan. Jag kan ringa min kompis som bor fem minuter bort, som ofta jobbar kväll, och fråga om han vill ta en lunch, och jag kan bestämma helt själv hur länge jag ska vara borta, och anpassa min arbetstid därefter. Om jag vill ta en paus, ja, då går jag ut på en lång promenad som stärker både kropp och själ. När jag kommer hem, då slår jag på en kanna kaffe och sätter mig och jobbar igen.

Mina bästa tips för hemarbete:

  • Gör en plan för arbetsdagen. Om du inte har en tydlig arbetsordning, skriv en lista på det du ska göra och bocka av!
  • Om du inte har ett skrivbord i ett rum som du annars inte brukar jobba i, utan måste jobba vid köksbord eller vardagsrum, sätt fram något som får dig att tillfälligt associera platsen med arbete. Det kan vara att tända en viss lampa, lägga fram en almanacka eller något annat. Det kan också hjälpa till att ta på sig kläder som om man skulle gå ut, för att inte fastna i morgonrocken hela dagen (även om det är något som inte ska underskattas med hemarbete …)
  • Sätt en timer eller håll koll på klockan för att se hur länge du har arbetat. Om jag blir seg och får svårt att koncentrera mig brukar jag kolla på klockan och räkna upp till nästa heltimme: ”Okej, nu är klockan 15:32, om jag jobbar koncentrerat nu till 16:00 så får jag ta paus sen.” Detta kan göra det lättare att klara av sina delmål.
  • Se till att ta pauser och utnyttja det faktum att du är hemma! Ta en promenad i närområdet, gå runt en sväng i lägenheten om det hjälper och kanske ta den där disken som du inte kommer orka ta senare, och uppskatta avbrottet från det vanliga jobbet.

Pelle Westlin