Konsten att transkribera snabbt

På ett eller annat vis är jag och mina kollegor utbildade inom språk. Vi är skrivtolkar, översättare, språkvetare, lärare, och mer där till. En annan sak vi alla har gemensamt är att vi skriver chockerande snabbt på ett tangentbord. Detta är någonting vi har övat upp under flera år, innan vi ens började med transkribering. I vissa fall handlar det om att öva, öva, öva. Att med rätt fingersättning hitta det snabbaste sättet att bemästra ett tangentbord. I andra fall kan det handla om att man för nöjes skull har skrivit mycket på datorn och på så vis blivit snabb. Jag själv faller under den andra kategorin. När jag gick på högskolan kunde klasskamrater som också var i 20-årsåldern med förvånat ansiktsuttryck påpeka hur snabbt jag skrev.

Hur det började

Det började när jag gick på högstadiet. Jag och mina två bästa kompisar hade precis upptäckt www.icq.com, en sida på Internet där vi kunde prata med människor från alla världens hörn. Nästan varje dag efter skolan susade vi hem för att slå oss ner framför den stationära burkdatorn och leta upp nästa person som skulle bli offer för våra tusen nyfikna frågor om livet i just deras land. Vi fick sålla ganska hårt bland alla Internettroll, men efter lite arbete hade vi chattkompisar från England, Kenya, Australien, USA, Turkiet, Italien, Venezuela, Brasilien, för att nämna några få.

Så småningom hade vi hittat ett helt gäng med kompisar som vi pratade med nästan varje dag. Allra roligast var det när man hade hela skärmen full med tio (eller mer) olika chattar uppe samtidigt. Då gällde det att vara rapp i fingrarna, och snabbt kunde både jag och mina kompisar spela musik på tangentbordet. Inte visste jag att denna skicklighet skulle ge mig möjligheten att jobba från olika länder som transkriberare och kombinera jobbet med det intresse jag närde under dessa år som ICQ-frälst. En av dem vi pratade med under den tiden träffade jag när jag åkte till Kenya. En chattkompis från Turkiet flyttade så småningom till Göteborg, och blev en av mina bästa kompisar när vi bodde i samma stad.

Det var alltså med ICQ jag utvecklade min snabbhet på tangentbordet, och nu jobbar jag här!

/ Secilia Pettersson