Vad innebär nya webbdirektivet för svenska myndigheter?

Det nya webbdirektivet ställer en lång rad krav på svenska myndigheter som publicerar material på internet. Ett av dessa krav gäller tillgängligheten på rörlig media, så som kortfilmer. Detta krav har inte trätt i kraft ännu, men många myndigheter är redan igång med att tillgängliggöra sina videor med undertexter. Du som brukar använda Facebook eller andra sociala medier har säkert uppmärksammat att många reklamfilmer och dylikt har undertexter.

Det finns idag gratisverktyg som automatiskt undertextar filmer på internet. Dessa blir dock inte särskilt bra, och kan ibland kräva mycket arbete för att korrigera manuellt. De tar inte heller alltid hänsyn till de rekommenderade riktlinjer som finns för att göra undertextningen så lättläst som möjligt. En erfaren undertextare är helt enkelt mycket bättre än en robot, på att skapa de perfekta undertexterna.

Testa oss

Sedan 2017 driver vi sajten undertextning.nu där vi erbjuder undertextning av just kortare videoklipp för webben. Vi vill gärna att ni som idag köper transkriberingstjänster av oss, även ska testa att låta oss göra undertexter för era videoklipp. Börja redan idag så att ni är väl förberedda när det nya webbdirektivet träder ikraft!

 

Läs mer

Klicka här för att läsa mer om webbdirektivets krav på textning av rörlig media